آخرین اخبارصنعت-معدن-تجارت

ارزآوری ماهی های زینتی ، صنعتی مغفول مانده

مهندس فاطمه یحیائی

ارزآوری ماهی های زینتی برای کشور ، صنعتی است که متاسفانه مغفول مانده است و این امر ،نقش زیادی در گردش مالی تجارت جهانی برخوردار است. به گفته آمار ارائه شده از سوی رئیس سازمان شیلات ایران ، ۶ هزار میلیارد دلار گردش تجارت جهانی بازار ماهی های زینتی می باشد.پرورش ماهی‌های زینتی در تمام دنیا صنعتی نو محسوب شده که هم اشتغالزایی مناسبی به همراه دارد و هم صادرات محور بوده و ارزآوری بالایی خواهد داشت. بنا براین در کشور باید برنامه ریزی صحیح جهت  راه اندازی پایانه ای برای صادرات ماهی های زینتی باشیم تا از این طریق بتوانیم ماهی‌های زینتی را به کشورهای اروپایی صادر نماییم.

اشتغال زایی و ارز آوری بالای ماهی های زینتی از جمله مباحث مهمی است که در کشور کمتر مورد توجه قرار گرفته شده است. صنعتی نو که حتی می تواند همپای صنعت نفت و حتی فراتر از آن برای کشور ارزآوری داشته باشد.  ارزآوری بالای ماهی های زینتی یکی از مسائل قابل توجهی است که می تواند طرح توجیهی برای بسیاری از فعالیت های کارآفرینانه باشد. فعالیت هایی که نه تنها آمار بالای اشتغال را در بر خواهد داشت بلکه در حوزه ی صادرات نیز ارز آوری قابل توجهی برای کشور در بر خواهد داشت.

بسیاری از کشورهای جهان دریافته اند که صنایع مغفول مانده ای وجود دارد که توجه به آن ها می تواند شرایط اقتصادی شان را متحول نماید. هلند ؛ بزرگترین صادر کننده ی گل جهان است. بلژیک پایتخت تولید و صادرات شکلات جهان و برزیل ؛ بزرگترین تولید کننده ی قهوه در جهان است. صنایعی که به تنهایی توانسته اند اقتصاد بسیاری از کشورهای جهان را ارتقاء ببخشند.

در این بین پرورش ماهی های زینتی و رنگارنگ، یکی از مشاغلی است که راه اندازی و کسب درآمد از آن به آسانی امکان پذیر و قابل حصول است. با توجه به موقعیت مکانی ایران بالاخص جنوب کشور که دارای تنوع گونه های فراوانی از ماهیان زینتی به خصوص ماهیان زینتی آب شور بوده که از اقبال بی نظیری برخوردار بوده و نه تنها در داخل کشور بلکه در سرتاسر جهان طرفداران فراوانی دارند و از اینرو فرصت بی نظیری برای صادرات و ارز آوری برای کشور به حساب می آید.جالب توجه است که بدانید، قیمت برخی از گونه‌ های ماهی های زینتی تا ۶۰ الی ۷۰ دلار متغیر است که این مبلغ تقریبا معادل دو بشکه نفت است. در واقع کشور می تواند با هزینه هزاران برابر کمتر، محصولی تولید و به خارج از کشور صادر کند که ارز آوری آن بسیار بیشتر از نفت است.

بسترهای بسیار مناسب برای فعالیت های کارآفرینی در این حوزه سبب شده است تا کسب دانش در زمینه پرورش ماهی زینتی به آسانی امکان پذیر شده و با کمی دقت و توجه به اصول اساسی این کار، می توان حتی در ابعاد بسیار کوچک و در منزل نیز اقدام به تولید این ماهیان جذاب و زیبا نمود. این فعالیت نیاز به فضای آنچنانی نداشته و با گسترش آپارتمان نشینی حتی در ابعادهای کوچک نیز امکان پذیر می باشد و حتی بسیار ساده تر از نگهداری و پرورش سایر حیوانات خانگی می باشد. اگر چه اشتغال در این حوزه بسیار فراگیر و متنوع است، اما واقعیت این است که با توجه به سرمایه اندکی که برای این کار به ویژه در بخش خانگی مورد نیاز است می تواند موقعیت بسیار مناسبی برای کارآفرینی به شمار آید. طبق آمارهای ارائه شده  ارزش صادرات شیلات ایران در سال گذشته با افزایش قابل توجه نه برابری به بیش از ششصد میلیون دلار رسیده که البته هنوز هم با نقطه ی مطلوب فاصله ی قابل توجهی دارد. به طوریکه  با توجه به توجیه پذیری اقتصادی و محصولات متنوع صادرات محور، می توان برای ارزآوری ۲ میلیارد دلاری این صنعت هدف گذاری و برنامه گذاری نمود.

با توجه به آمار اشتغال بالای این حوزه امید آن می رود که مسئولان و دست اندرکاران این حوزه بسترهای لازم را برای اشتغال و کارآفرینی در این رشته را تسهیل نموده و البته بسیاری از فارغ التحصیلان رشته ی شیلات و آبزیان نیز می توانند در این فعالیت کارآفرینی نقش بسزایی ایفا نمایند. نفت نعمت بزرگی برای کشور است، اما تکیه ی صرف به درآمدهای نفتی می تواند بزرگترین ضربه به اقتصاد و تولید کشور باشد.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا