اقتصادی

تامین شکر تا خرداد سال آینده

مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران ضمن اعلام تامین گندم مورد نیاز کشور از اردیبهشت ماه، تامین شکر تا خردادماه سال آینده، افزایش واردات برنج و کاهش واردات شکر در سال‌جاری، به حذف ارز 4200 تومانی و اینکه تصمیم قطعی در این خصوص گرفته نشده است، اشاره کرد.

به گزارش نقش نیوز، یزدان سیف در نشست خبری که صبح امروز به صورت مجازی برگزار شد با بیان اینکه وظیفه شرکت بازرگانی دولتی ایران تامین و تکمیل زنجیره عرضه کالاهای اساسی چون گندم، روغن، برنج و شکر است، گفت: سال زراعی قبل به دلیل خشکسالی ۴ میلیون و ۵۳۴ هزار تن خرید تضمینی گندم انجام شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۵۰ درصد کاهش داشته است.

گندم مورد نیاز کشور به طور کامل تامین شد

وی ادامه داد: با برنامه‌ریزی‌های انجام شده تدارک برای تامین گندم مورد نیاز کشور از اردیبهشت ماه آغاز و گندم مورد نیاز کشور به طور کامل تامین شده است. در این  راستا بخش قابل توجهی از گندم های وارداتی ترخیص و وارد کشور شده‌اند و بخشی دیگر نیز در کشتی‌ها منتظر ترخیص‌اند.

به گفته وی در حال حاضر ۱۰ فروند کشتی در حال تخلیه گندم هستند و ۳۰ فروند نیز منتظر تخلیه‌اند و  کمبودی در تامین گندم کشور وجود ندارد.

مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران  با بیان اینکه برخی در تلاش هستند در تامین کالاهای اساسی برای مردم ایجاد نگرانی کنند، گفت: به صورت یکپارچه تلاش می‌کنیم که در رفتار مصرفی مصرف کنندگان هیچ تغییری ایجاد نشود و همانطور که مستحضرید با شیوع کرونا کشورهای دیگر دچار کمبود کالاهای اساسی شدند ولی در کشور ما این اتفاق نیوفتاد.

وی در ادامه گفت: یکی از کالاهای اساسی که تولید آن در کشور حدود ۸۰ سال قدمت دارد، شکر است. سیاست‌های اخیر وزارت جهاد کشاورزی این است که ضمن افزایش تولید، بخشی از شکر مورد نیاز کشور  به دلیل خشکسالی و شرایط آبی از محل کشت پاییزه انجام شود. بر اساس آمارهای منتشر شده میزان چغندرقند کشت پاییزه که به کارخانجات تحویل داده شده  ۵۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافته است که این عدد در کشت بهاره به حدود ۱۱درصد رسیده است.

تا خردادماه سال آینده هیچ کمبودی در تامین شکر نخواهیم داشت

سیف با اشاره به اینکه امسال یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن تولید شکر از محل چغندرقند و نیشکر خواهد بود، افزود: پیش‌بینی می‌کنیم تا خرداد سال آینده هیچ مشکلی در تامین شکر نداشته باشیم. از ابتدای سال تاکنون نیز ۸۱۹ هزار تن شکر وارد کشور شده است.

وی در ادامه تصریح کرد: در ۷ ماهه ابتدای سال ۲۱۰ هزار تن برنج مورد نیاز مردم تامین شد. که ۱۵۰ هزار تن آن در دوره ممنوعیت واردات برنج بود. این عدد نسبت به سال گذشته ۷ درصد رشد داشته است. همچنین ۴۳۷هزار تن شکر از محل ذخایر راهبردی و ۷۰۵ هزار تن انواع روغن خام  برای کارخانجات تامین شده است.

افزایش واردات برنج  و کاهش واردات شکر

معاون وزیر جهاد کشاورزی در ادامه به آمار واردات هفت ماهه چهار کالای اساسی برنج، روغن، شکر و گندم اشاره کرد و گفت: از ابتدای سال تاکنون ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تن گندم وارد بنادر کشور شده که از این مقدار سه میلیون تن از بنادر ترخیص شده است. میزان واردات روغن خوراکی نیز در این مدت یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن بود که جهت تامین نیاز بازار و ذخایر راهبردی استفاده شد. ۷۳۷ هزارتن  واردات برنج داشتیم که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۷ درصد رشد داشته است. همچنین شکر خام نیز به میزان ۸۱۹ هزار تن وارد کشور شد که میزان واردات آن نسبت به مدت مشابه سال قبل با کاهش ۵ درصدی همراه بود، زیرا تولیدات شکر در کشور افزایش یافته است.

برخی از خبرهای گرانی برنج جهت دار است

سیف در بخش دیگری از صحبت هایش در پاسخ به چرایی افزایش قیمت برنج داخلی و خارجی گفت: برنج داخلی در اختیار کشاورزان است و با توجه به هزینه های تولید و متناسب با عرضه و تقاضا وارد بازار می شود. برنج خارجی نیز با ارز نیمایی وارد می شود. ولی در این راستا دولت تلاش کرده است با عرضه برنج وارداتی از ذخایر راهبردی قیمت برنج خارجی را در بازار کنترل کند.وی ادامه داد: برخی از خبرهایی که به گرانی برنج دامن می زند از جانب کسانی است که از افزایش قیمت برنج در بازار سود می برند و می توان گفت که این خبرها جهت دار است. با توجه به آمار واردات و بررسی‌های میدانی قیمت برنج امروز نسبت به مدت مشابه سال قبل بسیار کمتر از نرخ تورم رشد کرده است. بنابراین بهتر است مردم خودشان قیمت‌ها را در سطح بازار مشاهده کنند.مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی اضافه کرد: در حال حاضر قیمت برنج تایلندی تنظیم بازاری کیلویی ۱۲۵۰۰ تومان، برنج هندی تنظیم بازار ۱۷,۵۰۰ تومان و برنج پاکستانی تنظیم بازار نیز ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومان است. ذخایر راهبردی کشور در بهترین شرایط خود قرار دارد و اجازه داده نمی شود که قیمت برنج وارداتی از قیمت های متعادل بالاتر رود.

در حال حاضر در ازای صادرات برق به پاکستان برنج وارد می شود

وی در پاسخ به این سوال که تهاتر نفت ایران با برنج پاکستان به چه صورت خواهد بود؟ گفت: تهاتر کالا یا تبادل کالا در قالب ارزهای محلی  قبلا هم با کشورهای مختلف انجام می شد. اخیرا اما پاکستان این موضوع را مطرح کرده است. پیش از این در مقابل صادرات برق به پاکستان  واردات برنج داشتیم. در این خصوص نیز باید بررسی های لازم انجام شود.

وی همچنین به موضوع کشت قراردادی نیز اشاره کرد و گفت: یکی از برنامه‌های وزیر جهاد کشاورزی توسعه زنجیره های کشاورزی تا انتهای زنجیره و کشت قراردادی است. امروزه با اتفاقاتی که در کشت قراردادی رخ می دهد بخشی از گندم مورد نیاز صنف و صنعت تامین می‌شود. در این راستا به صورت پایلوت  استان‌های خوزستان، گلستان، فارس، بوشهر، سیستان و بلوچستان، جنوب کرمان و هرمزگان برای کشت قراردادی انتخاب و دستورالعمل این کشت نیز ابلاغ شده است. کشاورزان نیز می توانند در این راستا با کارخانه ها عقد قرارداد کنند.

هنوز تصمیمی برای حذف ارز۴۲۰۰تومانی گرفته نشده

معاون وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه با حذف ارز ترجیحی چه تغییراتی در قیمت کالاهای اساسی از جمله روغن و گندم رخ خواهد داد، گفت: در حوزه تغییر نرخ ارز هیچ تصمیمی تا به این لحظه گرفته نشده است هر آنچه که اتفاق افتاده فقط بررسی و مطالعه بوده است. از طرفی حذف ارز گندم به لحاظ ملاحظات حاکمیتی در این مطالعات نبوده و تغییری نخواهد کرد. مطالعات در خصوص تغییر ارز سایر اقلام انجام شده در حال بررسی و گزارشات کارشناسی است. ولی هیچکس تا به امروز نمی تواند بگوید که آیا این ارز حذف می شود و یا حذف آن چه زمانی اتفاق می افتد.

مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی در پاسخ به اینکه بسیاری از واردکنندگان روغن معتقدند که بخش قابل توجهی از ارز وارداتی در اختیار شرکت بازرگانی دولتی است و بخش خصوصی سهمی از آن ندارد، گفت؟ شرکت بازرگانی دولتی مکلف است روغن مورد نیاز مردم را تامین کند و این از سیاست گذاری های دولت است. ارز ۴۲۰۰ تومانی نیز مربوط به کالاهای عمومی و متعلق به دولت است. این شرکت بیش از ۸۰ درصد روغن کارخانجات را تامین می‌کند و این منطقی است که ارز واردات باید در اختیار شرکت بازرگانی دولتی باشد.

وی در ادامه در مورد واردات روغن پالم نیز گفت: بخش خصوصی تاکنون ۳۴۰ هزار تن روغن پالم وارد کرده است و هیچ کمبودی در این بخش وجود ندارد.

سرانه مصرف برنج در کشور حدود ۳۵کیلوگرم است

سیف در بخش دیگری از صحبت‌هایش به سرانه مصرف برنج، گندم، روغن و شکر اشاره کرد و گفت:  سرانه مصرف برنج خانوار در سال ۱۴۰۰ حدود ۳۵ کیلوگرم پیش بینی شده است که این سرانه در گندم ۱۶۹ کیلوگرم، در روغن و چربی ها ۲۱ کیلوگرم و در شکر نیز ۱۷ کیلوگرم است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا