اقتصادی

گرما، آفت جان  پسته‌کاران یزد

پسته‌کاران یزدی امسال به قول خودشان بد آوردند و ۷۰ درصد محصولشان به دلیل گرمای زمان تلقیح و سرمای بهاره از بین رفت.استان یزد در زمینه تولید پسته رتبه سوم کشور را به خود اختصاص داده و پس از استان‌های کرمان و سمنان، توانسته هم از نظر کمی و هم از نظر کیفی، حرف‌های بسیاری برای گفتن داشته باشد.بخش قابل توجهی از صادرات استان یزد همواره به پسته و فرآورده‌های آن اختصاص داشته و پسته همواره در صادرات به لحاظ ارزش ریالی و میزان صادرات، در رتبه‌های سوم و چهارم قرار داشته است.گرچه عمر پسته کاری در یزد طولانی نیست و در برخی شهرستان‌های صاحب شهرت، عمر پسته‌کاری به کمتر از ۳۰ سال می‌رسد، اما کیفیت خوب محصول توانسته به سرعت جای یزد را هم در بازار داخل و هم در بازارهای خارجی باز کند.

به گزارش نقش نیوز ،رئیس جهاد کشاورزی شهرستان خاتم در این زمینه به خبرگزاری مهر گفت: در شهرستان خاتم به ویژه در مروست، گونه‌ای از پسته کشت شده که تا دو سال دیگر به ثمردهی می‌رسد که با به ثمر نشستن این نهال‌ها، کیفیت پسته یزد روی دست پسته رفسنجان می‌زند.مجتبی آغاز عنوان کرد: بافت خاک مروست به شکلی است که پسته تولیدی در این شهرستان مغزی درشت‌تر با بافتی منسجم‌تر دارد ،بنابراین باردهی نهال‌های کشت شده، هم کیفیت محصول پسته استان یزد و هم کمیت آن را ظرف دو سه سال آینده به نحو چشمگیری ارتقاء خواهد داد.پسته بسیاری از روستاهای یزد را از زیر خط فقر به شرایط خوب اقتصادی رساند

استقبال کشاورزان و باغداران استان یزد از کاشت پسته به دلیل ارزش افزوده این محصول و عایدی خوب آن طی سال‌های اخیر بسیار خوب بوده به نحوی که بسیاری از روستاهای استان از زیر خط فقر به شرایط بسیار خوب اقتصادی رسیده‌اند.پسته به‌رغم همه فواید اقتصادی، گاه برای پسته‌کاران بد بیاری می‌آورد و از بین رفتن محصول، ضررهای هنگفتی برای آنها به دنبال دارد.

۷۰ درصد پسته یزد بر باد رفت

امسال از آن سال‌هایی بود که تقریباً ۷۰ درصد محصول پسته‌کاران استان بر باد رفت و باغداران با مشکلات بسیاری مواجه شدند.اسماعیل خراسانی، یکی از پسته‌کاران شهرستان مهریز در این باره می‌گوید: درخت پسته معمولاً اینگونه است که یک سال پرمحصول و یک سال کم محصول است اما امسال به‌رغم اینکه سال پرمحصولی درختان باغ ما بود، میزان برداشت نسبت به سال‌های قبل کاهش چشمگیری یافته است. وی که ناراحتی از رنج بی‌مزد امسالش، از چهره‌اش به خوبی نمایان است، می‌گوید: برخی باغ‌ها آسیب جدی ندیده‌اند اما برخی دیگر از جمله باغ من و برادرانم محصولش به قدری افت کرده که حتی پول سم و کود و کارگرش هم در نمی‌آید.خراسانی می‌گوید: هر سال از هر هکتار نزدیک به ۶ تن پسته برداشت می‌کردم اما امسال محصول برداشتی به ۲ تن هم نمی‌رسد.این شرایط گریبانگیر اغلب پسته‌کاران استان یزد است و نگاه حسرت بار آنها به خوشه‌های خشکیده بر درخت گویای رنج بی بَری است که امسال از باغداری بردند.

عوامل محیطی ،دو سوم پسته استان یزد را از بین برد

مدیرجهاد کشاورزی استان یزد نیز، علت کاهش شدید محصول پسته در استان یزد را تشریح کرد و اظهار داشت: از یک سو سرمای بهاره و از سوی دیگر، گرمای شدید در زمان تلقیح درختان، سبب افت محصول شد به عبارت دیگر، شرایط محیطی استان یزد باعث شد امسال دو سوم محصول پسته استان یزد از بین برود.ابوالفضل وکیلی عنوان کرد: استان یزد در حال حاضر ۵۳ هزار و ۸۰۰ هکتار سطح زیرکشت پسته دارد که از این تعداد ۴۲ هزار و ۶۲۷ هکتار بارور و ۱۱ هزار و ۲۱۶ هکتار نهال است و پتانسیل برداشت از این میزان سطح زیرکشت، ۶۰ هزار تن در سال است.

پیش‌بینی برداشت ۲۰ هزار تن پسته تا پایان مهر

وی عنوان کرد: امسال به دلیل سرمای بهاره و گرمای شدید زمان تلقیح درختان، دو سوم محصول از بین رفته و پیش‌بینی می‌شود ۲۰ هزار تن محصول از پسته‌کاران یزد برداشت شود. وکیلی، شهرستان‌های خاتم، مهریز، اردکان و تفت را به ترتیب دارای بیشترین سطح زیر کشت پسته اعلام کرد و افزود: بیشترین خسارت امسال به شهرستان‌های مهریز و اردکان وارد شده است.

خبری از هیاهوی فصل برداشت در پسته‌زارهای یزد نیست

هرسال در فصل برداشت پسته که از اواسط شهریور آغاز می‌شود و تا نیمه‌های مهر ادامه دارد، در باغ‌های پسته هیاهوی کار و تولید و برداشت، روح نشاط و سرزندگی در کارگران و باغداران ایجاد می‌کرد ،اما امسال خبری از هیاهوی برداشت در پسته‌زارهای یزد نیست.گرچه محصول پسته مانند سایر محصولات کشاورزی از پوشش بیمه‌ای برخوردار نیست اما کشاورزان امید دارند، بیمه‌ها بتوانند بخشی از خسران آنها را جبران کنند.این شرایط به طور قطع، قیمت پسته را به شکل قابل توجهی افزایش می‌دهد و پسته بی‌شک به محصولی غیرقابل دسترس و لوکس برای اقشار کم درآمد تبدیل می‌شود.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا