آخرین اخبار

نقش حیاتی صنایع کوچک در توسعه اقتصادی

سیده مینا دیوبند - سردبیر

 

نامگذاری ۲۱ مرداد ماه به عنوان روز ملی حمایت از صنایع کوچک و نامگذاری دهه منتهی به آن ،بیانگر نقش،اهمیت و جایگاه صنایع کوچک در رشد و توسعه صنعتی کشور دارد. صنایع کوچک و متوسط  نقش حیاتی در توسعه اقتصادی، نوآوری و اشتغالزایی ایفا می‌کنند. این بنگاه‌های اقتصادی اغلب با چالش‌هایی مانند دسترسی به منابع مالی، آموزش و مهارت‌های تخصصی، زیرساخت‌ها و بازاریابی روبرو هستند. دولت‌ها می ‌توانند با طراحی و اجرای سیاست‌های هدفمند، به این بنگاه‌ها در غلبه بر این موانع کمک کنند و رشد و توسعه آن‌ها را تسهیل نمایند.

اگر دولت ها می خواهند بصورت عملی وارد حیطه کار شوند ابتدا باید چالش‌های پیش روی صنایع کوچک و متوسط در کشور را به خوبی شناسایی کرد تا بتوان بر اساس آن، راهکارها و سیاست‌های حمایتی مناسب را طراحی نمود که در این بین سیاست‌های مالی و مالیاتی از اهمیت دو چندانی برخوردار است. دولت ‌ها می‌توانند با ارائه تسهیلات و معافیت ‌های مالیاتی به صنایع کوچک، به بهبود وضعیت مالی آن‌ها کمک کنند. این اقدامات شامل وام‌های با نرخ‌ بهره پایین، یارانه‌های مستقیم، معافیت‌های مالیاتی و تسهیل دسترسی به اعتبارات بانکی می‌شود. همچنین ساده‌ سازی و کاهش بار مالیاتی بر این بنگاه‌ ها می‌تواند به افزایش نقدینگی و سرمایه ‌گذاری آن‌ها منجر شود. با سرمایه ‌گذاری در توسعه زیرساخت ‌های فیزیکی و دیجیتال، به بهبود محیط کسب و کار برای صنایع کوچک کمک کنند. ایجاد مناطق صنعتی، بهبود حمل ‌و نقل، تأمین آب و برق مطمئن و ارتقای زیرساخت‌ های ارتباطات و فناوری اطلاعات می تواند کمک شایانی به این صنایع باشد. همچنین ایجاد مراکز رشد و شتاب ‌دهنده‌های کسب و کار می ‌تواند باعث پیشرفت و توسعه صنایع کوچک شود.

کشورهای توسعه یافته به خوبی دریافته اند که می ‌توانند با ارائه آموزش‌های تخصصی و برنامه‌های توسعه مهارت ‌ها به مدیران و کارکنان صنایع کوچک ، به افزایش توانمندی‌ های آن‌ها کمک کنند. این آموزش‌ ها می ‌تواند در زمینه‌های مدیریت کسب و کار، بازاریابی، نوآوری، تجاری ‌سازی ایده‌ها و استفاده از فناوری‌های جدید باشد. همچنین ارائه مشاوره و خدمات مشاوره‌ای به صنایع کوچک می‌تواند به بهبود عملکرد آن‌ها کمک کند. ایجاد برنامه‌ها ی حمایت از تحقیق و توسعه، ارائه انگیزه‌ های مالی برای نوآوری و تسهیل در ثبت اختراعات، به صنایع کوچک در توسعه محصولات و خدمات نوآورانه بسیار مفید است. همچنین ایجاد مراکز نوآوری و تجاری ‌سازی، شتاب‌ دهنده‌های کسب و کار و شبکه‌های همکاری بین صنایع کوچک ‌ و بنگاه‌های بزرگ می‌تواند در این زمینه مؤثر باشد.

نقش حیاتی صنایع کوچک در توسعه اقتصادی
نقش حیاتی صنایع کوچک در توسعه اقتصادی

مازاد بر اینکه دولت‌ ها می‌ توانند با ایجاد برنامه‌های آموزشی و مشاوره‌ای در زمینه بازاریابی و صادرات، به صنایع کوچک در دسترسی به بازارهای داخلی و بین‌المللی کمک کنند. همچنین برگزاری نمایشگاه‌ها و هم‌آورد های تجاری، ایجاد سامانه‌های اطلاعات بازار و تسهیل در مقررات صادرات می‌تواند به افزایش صادرات  آن ها کمک کند. ساده‌سازی قوانین و مقررات، کاهش بروکراسی اداری و تسهیل فرآیندهای ثبت و راه‌اندازی کسب و کارها، به بهبود محیط کسب و کار بسیار حائز اهمیت است. چین، کره جنوبی، آلمان و ایتالیا از پیشگامان در حمایت از صنایع کوچک و متوسط هستند. این کشورها با ارائه مشوق‌های مالی، آموزشی و تسهیلات زیرساختی به این بخش، موفق به ایجاد یک بخش تولیدی قدرتمند شده اند. آن ها از طریق آموزش کارآفرینان و ایجاد مناطق ویژه اقتصادی باعث توسعه چشمگیر صنایع کوچک و متوسط در این کشورها شده اند.

حمایت هدفمند دولت‌ها از صنایع کوچک و متوسط از طریق سیاست‌های مالی و مالیاتی، توسعه زیرساخت‌ ها، آموزش و توسعه مهارت‌ها، حمایت از نوآوری و تجاری‌ سازی، بهبود دسترسی به بازارها و تسهیل در مقررات، می‌تواند به رشد و توسعه این بنگاه‌های اقتصادی کمک کند و در نتیجه، به ارتقای رقابت ‌پذیری ملی، خلق اشتغال و توسعه اقتصادی منجر شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا