
در مصرف «خرما» زیادهروی نکنید
یک کارشناس ارشد تغذیه گفت: خرما با وجود اینکه منبع غنی از اکسیدانهاست، اما نباید در مصرف آن به جهت قند بالایی که دارد، زیادهروی کرد.
به گزارش پایگاه خبری نقش نیوز ، محمدسعید غلامی به مناسبت روز ملی خرما (۲۵ شهریور) در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به خواص خرما به عنوان یک میوه با چگالی انرژی بالا، گفت: در هر ۱۰۰ گرم خرما بیش از ۳۰۰ کیلوکالری انرژی وجود دارد و از همین رو مصرف این میوه کالری و انرژی مناسبی را وارد بدن افراد میکند.وی ادامه داد: مصرف خرما به جهت انرژی بالایی که دارد برای افرادی که به دنبال افزایش وزن هستند، افرادی که به دلیل مشکلات گوارشی باید حجم غذای کمی را دریافت کنند و خصوصا کودکان در سنین رشد، بسیار مفید است.
غلامی خرما را یک میان وعده بسیار خوب خصوصا برای کودکان برشمرد و اظهار کرد: خرما را میتوان به صورت فرآوری شده در قالب انواع شیرینیهای سنتی نیز مصرف کرد.کارشناس مسئول تغذیه مرکز بهداشت کرمانشاه از قند بالا و خصوصا قند آزاد قابل توجه موجود در خرما نیز یاد کرد و افزود: قند خرما جذب سریعی دارد و برای افرادی که دچار افت قند خون هستند، مفید میباشد.
غلامی پتاسیم، منگنز و منیزیم را از دیگر مواد مغذی موجود در خرما برشمرد و یادآوری کرد: مصرف خرما برای کسانی که میخواهند از فشار خون بالا جلوگیری کنند، بواسطه داشتن پتاسیم و منیزیم توصیه میشود.وی اضافه کرد: قند بالای موجود در خرما به افزایش اشتها در افراد نیز کمک میکند. به علاوه مصرف خرما در افراد ورزشکار پس از پایان ورزش برای بازیابی ذخایر گلیکوژن و یا خاتمه روزهداری و رژیم فستینگ مناسب است.
این کارشناس ارشد تغذیه از سازگاری خرما با دستگاه گوارش نیز یاد کرد و افزود: خرما به طور معمول با دستگاه گوارش اکثر افراد سازگار است و مصرف آن برای کسانی که دچار مشکلات گوارشی هستند، مناسب است.
به گفته غلامی، خرما یک منبع مناسب از انواع آنتیاکسیدان است که باعث میشود این میوه خواص ضد سرطانی داشته باشد. به علاوه در خرما ویتامین B۶ نیز وجود دارد، اما نمیتوان گفت خرما منبع غنی این ویتامین است.
وی با اشاره به انواع متفاوتی از خرما که وجود دارد، خاطرنشان کرد: تفاوت چندان قابل توجهی در انواع خرما از نظر مواد مغذی وجود ندارد و انتخاب نوع خرما به ذائقه افراد بستگی دارد، اما خرما هر چقدر رسیدهتر باشد قند آزاد بیشتر و فیبر کمتری دارد.این کارشناس ارشد تغذیه سپس با تاکید بر لزوم پرهیز از زیادهروی در مصرف خرما خصوصا در افرادی که مبتلا به دیابت هستند، گفت: هر خرما برابر دو حبه قند کالری دارد و این تصور که برخی افراد خرما به تعداد بالا با عنوان اینکه قند آن طبیعی است را جایگزین قند معمولی میکنند، نادرست است.
وی افزود: کسانی که کبد چرب دارند نیز باید در مصرف خرما مانند سایر انواع میوه زیادهروی نکنند.غلامی از خواص شیره خرما نیز یاد کرد و افزود: شیره خرما قند بسیار بالایی دارد و برای افراد سالمند و کودکان در حال رشد مفید است، اما مصرف آن برای مبتلایان به دیابت گزینه خوبی نیست.
وی به باور غلطی که درباره شیره خرما وجود دارد که به رفع کم خونی کمک کرده و منبع آهن است نیز اشاره کرد و ادامه داد: شیره خرما هیچ تاثیری در درمان کم خونی ندارد. تنها از این جهت این تصور اشتباه ایجاد شده که شیره خرما به جهت قند بالا، افراد مبتلا به کم خونی را سرحال میکند، اما از نظر علمی هیچ تاثیری در درمان کم خونی ندارد.
این کارشناس ارشد تغذیه در ادامه با اشاره به اهمیت بهداشت مصرف خرما نیز گفت: خرما میتواند آلوده باشد و از همین رو افراد حتما باید از مصرف خرمای نشسته پرهیز کنند.