ایگور سچین، مدیرعامل روسنفت در یک مجمع بین المللی در قطر عنوان کرد: اروپا قربانی اصلی تحریمهای روسیه
مدیرعامل شرکت نفتی روسنفت، در نشست بیست و دوم دوحه که ۷ الی ۸ دسامبر در پایتخت قطر برگزار شد، اروپا را بزرگترین قربانی تحریمهای علیه روسیه برشمرد.
سخنرانی ایگور سچین در محل اصلی مجمع دوحه، سالن الدفنا با عنوان «بنای اقتصادی درگیریها» ارائه شد. مجمع دوحه یک کنفرانس بینالمللی است که از سال 2003 برگزار میشود. شرکتکنندگان این کنفرانس در مورد طیف گستردهای از موضوعات مرتبط با امنیت بینالمللی، انتقال انرژی و توسعه اقتصادی پایدار بحث و تبادل نظر میکنند.
در میان سخنرانان مجمع دوحه، میتوان به سران کشورها، وزرا، روسای شرکتها، سازمانهای بزرگ بینالمللی و همچنین کارشناسان، تحلیلگران و چهرههای شناخته شده عمومی اشاره کرد.
نفت و گاز اساس ترکیب جهانی انرژی هستند
ایگور سچین طی سخنرانی خود در این رویداد عنوان کرد که منابع انرژی تجدیدپذیر قادر به پاسخگویی به مصرف رو به رشد انرژی توسط کشورهای در حال توسعه و مراکز داده نیستند و نقش سوختهای فسیلی در تضمین امنیت انرژی جهانی در حال تبدیل شدن به موضوعی استراتژیک است.
به گفتهی او یکی از چالشهای اصلی صنعت انرژی جهانی، نوسانات بیسابقه در بازار انرژی است. علت اصلی این موضوع استفاده از انرژی برای مقاصد سیاسی است و امنیت انرژی که ماموریت اصلی بخش انرژی محسوب میشود، در درجه دوم اهمیت قرار میگیرد.
او تأکید کرد: «برای رسیدن سطح استاندارد زندگی جمعیت کشورهای در حال توسعه به حداقل نصف سطح استاندارد یک میلیارد جمعیت مرفهتر جهان، نیاز به افزایش تقریباً دو برابری تولید نفت در آینده خواهد بود. در عین حال، تأمین منابع انرژی برای مصرف رو به رشد اقتصادهای در حال توسعه هند، آسیای جنوب شرقی و آفریقا به طور کلی ضروری است.»
سچین اضافه کرد: «برآوردهای بانکهای بین المللی پیشرو نشان میدهد که منابع انرژی تجدیدپذیر قادر به پاسخگویی به مصرف رو به رشد منابع انرژی نیستند. این بدان معناست که نقش سوختهای فسیلی در امنیت انرژی جهانی در حال تبدیل شدن به موضوعی استراتژیک است.»
تأثیر تحریمها بر بازار جهانی
مدیرعامل روسنفت در ارائهی خود تأکید کرد که تحریمها نهاد تعهدات قراردادی، خود نظام حقوقی و در نهایت کل بازار جهانی را از بین میبرد.
او در ادامه مطرح کرد: «در سال ۱۹۷۱، آمریکا سرانجام حمایت طلایی از دلار را کنار گذاشت و آن را به ابزاری برای انتشار نامحدود تبدیل کرد. فروپاشی بعدی اتحاد جماهیر شوروی و ایجاد یک سیستم تک قطبی در پی سرنگونی حریف تاریخی آن در نهایت به فرسایش پایههای دموکراسی منجر شد.»
او افزود: «طی ۲۰ سال گذشته، شاهد هستیم که تعداد تحریمهای ایالات متحده از ۱۵۰۰۰ به اضافه ۵۰۰۰ تحریم توسط متحدان اروپایی آنها فراتر رفته است. متأسفانه بخش انرژی به دلیل تقاضا و اهمیت آن به ابزاری برای توجه و فشار ویژه تبدیل شده است. توزیع مجدد بازار جهانی انرژی در نتیجه اعمال گسترده تحریمها، نابودی رقابت، نابودی قراردادهای بلندمدت و زنجیره تامین، امروزه با نوسانات قیمت، خطرات کمبود و اهداف کاذب گذار «سبز» مشخص می شود.»
اروپا قربانی اصلی تحریمهاست
ایگور سچین در ادامه صحبتهای خود گفت: «اقتصاد اروپا بیشترین آسیب را از تحریمها دیده و توان رقابت خود را از دست داده است. تحولات اروپا در چند سال گذشته باعث ایجاد نتایجی شده است، از جمله اینکه تنها در دو سال گذشته، تولید صنعتی آن ۵ درصد کاهش یافته است.»
او با بیان اینکه اعمال غیرقانونی یکجانبه تحریمها توسط غرب حدود ۴۰ درصد از منابع هیدروکربنی جهان را تحت تأثیر قرار داده، یادآور شد: «اهداف این تحریمها تنها ایران، ونزوئلا و روسیه نیستند، بلکه در درجه اول اروپا است که ثبات و پایداری را به طور نسبی از دست داده است.»
او همچنین بر عرضه ارزان و همچنین بازارهای رو به رشد آسیا-اقیانوسیه که با محدودیت در نیازهای اقتصادی خود مواجه هستند، تأکید و عنوان کرد: «برای سیاستمداران روشنفکر پنهان نیست که برگزیت با اقدامات ایالات متحده برای تضعیف اقتصاد اتحادیه اروپا هماهنگ شده است.»
جایگزینهای واقعی برای دلار
سچین باور دارد که استفاده از دلار به عنوان ابزار تحریم، استفاده از آن را در تجارت بینالمللی محدود کرده است و ارزهای ملی، در درجه اول واحد پول چین، به عنوان جایگزین آن مطرح شدهاند.
او در اینباره گفت: «جهانیترین و از نظر تاریخی توجیه شدهترین راه، بازگشت طلا به عنوان ابزار تضمین امنیت سیستمهای پول ملی است. بر اساس گزارش شورای جهانی طلا، سهم طلا در ذخایر ارزی جهان تنها در سه سال گذشته تقریباً ۸ درصد رشد داشته و به ۲۰ درصد رسیده است. تنها راه برای بازگرداندن دلار به عنوان واحد پول جهانی، توقف استفاده از آن و زیرساختهای مالی هدایتکننده آن به عنوان ابزار تحریمی است.»
ایالات متحده از اقتصاد خود به هزینه سایر کشورها حمایت خواهد کرد
به گفته مدیرعامل روسنفت، اگر برنامه رئیسجمهور منتخب ترامپ را که عناصری از آن در طول مبارزات انتخاباتی ارائه شده است، تحلیل کنیم، مشخص میشود که این برنامه شامل اقدامات کاملاً مناسبی با هدف حمایت از اقتصاد آمریکا از طریق کاهش مالیاتها و نرخها و همچنین بازگرداندن مشاغل به صورت واقعی و حمایت از تولیدکنندگان ملی و بازار داخلی است.
او ضمن بیان اینکه جای تعجب نیست که کانادا، مکزیک، چین و اروپا باید متضرر شوند، عنوان کرد: «بالاخره دونالد ترامپ رئیسجمهور ایالات متحده است، نه مکزیک، کانادا یا چین که در بحبوحه فلج شدن سازمان تجارت جهانی، وظایف جدیدی بر آن اعمال خواهد شد.»
او افزود: «علاوهبر این، به منظور کاهش هزینه سوخت در بازار آمریکا، این احتمال وجود دارد که تمام محدودیتهای تولید برداشته شود، مالیاتها کاهش یابد، موانع اداری برداشته شود و سرمایهگذاریها در بخش واقعی به دور از توهم هدایت شوند.»