در سال های اخیر، شاهد افزایش چشمگیر روند کارآفرینی در شهرهای ثروتمند جهان هستیم. این پدیده ناشی از مجموعه عواملی است که در این مناطق وجود دارد و زمینه را برای رشد و شکوفایی فعالیت های کارآفرینانه مهیا کرده است. شهرهای ثروتمند معمولاً از زیرساخت های قوی و پیشرفته ای در زمینه حمل و نقل، ارتباطات ، آموزش و … برخوردارند. این امر به راحتی دسترسی کارآفرینان به منابع و امکانات مورد نیاز را فراهم می کند. همچنین، در این مناطق معمولاً حمایت های دولتی گسترده ای از کارآفرینی وجود دارد که شامل معافیت های مالیاتی، تسهیلات مالی، آموزش ، مشاوره و غیره می شود.
آن ها به طور معمول بر روی حوزه های نوآورانه و فناوری محور تمرکز دارند. حضور دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی و شتابدهنده های فناوری در این مناطق، زمینه را برای ظهور ایده های نوآورانه و استارتاپ های فناور فراهم می کنند. بسیاری از کارآفرینان در این شهرها با استفاده از آخرین دستاوردهای فناوری، کسب و کارهای نوین را پایه گذاری می کنند.
مازاد براینکه این مناطق به دلیل برخورداری از امکانات آموزشی و زندگی مرفه، معمولاً از نیروی انسانی ماهر و با استعداد بالایی برخوردارند. این افراد با دانش ، مهارت و خلاقیت خود، زمینه را برای ظهور ایده ها و کسب و کارهای نوآورانه فراهم می کنند. در شهرهای ثروتمند معمولاً فضای رقابتی و همکارانه ای در میان کارآفرینان حاکم است. این امر باعث می شود که کارآفرینان برای ارائه محصولات و خدمات متمایز و خلاقانه تلاش کنند و از طرفی از همدیگر الگوبرداری کرده و در جهت توسعه کسب و کارها همکاری نمایند.
وجود مراکز کارآفرینی و شتابدهنده ها و حضور شرکت های بزرگ و چند ملیتی نیز از اهمیت بسزایی برخوردارند. در مجموع، ترکیب این عوامل در شهرهای ثروتمند جهان باعث شده است که این مناطق به مراکز پویا و فعال کارآفرینی تبدیل شوند و شاهد رشد سریع فعالیت های نوآورانه و کسب و کارهای نوپا در آنها باشیم. این پدیده می تواند الگویی برای سایر شهرها و مناطق در جهت توسعه و گسترش کارآفرینی باشد.
با توجه به تمامی موارد مذکور قریب به اتفاق کارشناسان اقتصادی بر این باورند که همکاری شهروندان در فعالیتها و کسب و کارهای کارآفرینی باعث خدمت رسانی هرچه بیشتر به جامعه شده و این امر، سبب ایجاد زیرساختهای مناسب برای توسعه شهری می گردد. کارآفرینی در شهرهای بزرگ می تواند بستر تولید فرصتهای شغلی فراوانی را مهیا سازد وهزینههای تولید و اشتغال نیروی کار جامعه را به طرز چشمگیری کاهش دهد. چرا که مناطق شهری با دارا بودن تنوع و طیف گوناگونی از تخصصها، نسبت به روستاها از بهره وری بالاتری برخوردار بوده و به نیروی اصلی محرکه ی اقتصاد ملی کشورها تبدیل شده اند. جهان به سمت شهرنشینی حرکت می کند و بر اساس پیش بینیهای کارشناسان این حوزه تا سال ۲۰۲۵، صد شهر برتر جهان حدود ۳۵ درصد از اقتصاد جهانی را در اختیار خود خواهند داشت.
از اینرو نزدیک به یک دهه است که شهرهای بزرگ دنیا وارد گفتمان بهبود اکوسیستم کارآفرینی شهری شده اند و درصدد تقویت هر چه بیشتر آن برآمده اند. دولت منتخب مردم باید بداند که یک مدیریت شهری موفق در کشور، نیازمند توانمندی شهروندان برای استفاده از نوآوری و خلاقیت است و استفاده کارامد از ظرفیتهای اقتصادی تنها راهی است که رسیدن به این هدف را ممکن می سازد.
ساماندهی مشاغل ، ایجاد زیرساختها و بسترهای مناسب رونق کسب وکار در بخش خصوصی به کارآفرینان کمک های شایانی می نماید و البته در این بین، مشاغل دانش بنیان که بازدهی بالایی در این حیطه دارند در اولویت عموم قرار می گیرند. با ارائه هر یک از این خدمات ، افراد بسیاری وارد بازار اشتغال شده و می توانند سهم بسزایی در انباشت سرمایه داشته باشند. کارآفرینی در شهرها، پایه ای مستحکم برای تقویت بخش خصوصی و ایجاد زیرساختهای لازم برای نهادهای مردمی بویژه سازمانهای غیردولتی خواهد بود.
دولت می تواند با برون سپاری بسیاری از خدمات به بخش خصوصی علاوه بر کاهش فشار بابت ایجاد فرصتهای شغلی جدید، گامی موثر در این زمینه بر دارد. ایجاد ساز و کارهای مناسب و رفع پیچیدگیها و موانعی که بر سر راه کارآفرینان قرار گرفته در حمایت هرچه بیشتر از این خلاقیت و نوآوری موثر است. ایجاد صندوقهای جسورانه و توسعهی منابع مالی خطرپذیر، فراهم نمودن محیطهای عمومی برای کارآفرینان جوان و حمایت از فعالان و کارآفرینان اقتصادی پیشکسوت، بخشی از دهها برنامه مختلف برای بهبود ترویج فرایند کارآفرینی در شهرهاست.