
درگیری چین و اروپا در هیاهوی جنگ تجاری آمریکا گم شد
به گزارش پایگاه خبری نقش نیوز ، در حالیکه چین و اتحادیه اروپا بی سر و صدا، مشغول نبرد تجاری هستند، جنجال تعرفههای آمریکا، توجه جهانی را از تنشهای تجاری میان این دو طرف، منحرف کرده است.
اتهامات و تحقیقات در مورد رویههای تجاری طرف مقابل، مدتهاست که بخش اصلی روابط تجاری میان اتحادیه اروپا و چین بوده است و نگرانیهایی در مورد چگونگی تاثیر احتمالی واردات رقابتی بر اقتصادهای داخلی وجود دارد.
محدودیتهای اتحادیه اروپا بر شرکتهای چینی که در مناقصههای عمومی تجهیزات پزشکی شرکت میکنند، در هفتههای اخیر، به سرعت با اعمال محدودیتهای وارداتی چین بر چنین محصولاتی مواجه شد. همچنین، عوارض گمرکی چین بر برندی اتحادیه اروپا که مدتها تهدید اعمال آن را تهدید کرده بود، در اوایل ماه جاری به اجرا درآمد و پکن و بروکسل انتقادها را از یکدیگر افزایش دادهاند.
به گفته مارک جولین، مدیر مرکز مطالعات آسیایی در موسسه روابط بینالملل فرانسه (Ifri)، در مجموع، روابط تجاری اتحادیه اروپا و چین اکنون بسیار ضعیف است. آنچه زمانی، زمینهای از فرصتها و اشتیاق فراوان برای روابط دوجانبه بود، اکنون بیشتر به خطرات تبدیل شده است تا فرصتها.
رابطهای تیره
گرزیگورز استک، تحلیلگر ارشد موسسه مطالعات چین مرکاتور، اظهار کرد: روابط اتحادیه اروپا و چین، با چالشها و خطرات بسیاری روبهرو است که اغلب به مواضع اقتصادی متضاد مرتبط هستند.اقتصاد چین با شکاف بین ظرفیت تولید و تقاضای خود مواجه است. همچنین با رشد کند دست و پنجه نرم میکند، در حالی که صادرات که مدتها اقتصاد را تقویت میکرد، در بحبوحه تنشهای تجاری جهانی و تقاضای کمتر، تحت فشار قرار گرفته است.مارک جولین، همچنین به مجموعهای از نگرانیها از جمله محیطی که به طور فزایندهای برای شرکتهای خارجی فعال در چین دشوار میشود و کسری تجاری رو به رشد اروپا اشاره کرد که رابطه اتحادیه اروپا و چین را پیچیده میکند. بعلاوه، وی گفت که پکن در حال استفاده از تجارت به عنوان سلاح برای اعمال فشار بر اروپا است.
پس از آنکه اتحادیه اروپا، سال گذشته، وضع عوارض بر خودروهای برقی ساخت چین را که رقابت شدیدی با جایگزینهای ساخت اروپا ایجاد میکنند، آغاز کرد، چین هم تحقیقات در مورد واردات برندی اروپایی را شروع کرد.
تاثیر تعرفههای آمریکا بر روابط اتحادیه اروپا و چین
به گفته مارک جولین، سیستم تعرفهای اخیر دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، میتوانست فرصتی برای چین و اتحادیه اروپا باشد تا روابط خود را بهبود بخشند. سیاست تهاجمی آمریکا باید تاثیر مثبتی بر روابط دوجانبه میان چین و اتحادیه اروپا میگذاشت، به این معنا که در مواجهه با اجبار اقتصادی از سوی ایالات متحده، انتظار میرفت اتحادیه اروپا و چین برای بهرهبرداری حداکثری از روابط تجاری خود در بحبوحه جنگ تعرفهای آمریکا، مذاکره و مصالحه کنند، اما این امر هنوز محقق نشده است.
ژان-مارک فنت، عضو ارشد موسسه ESSEC برای ژئوپلیتیک و تجارت، اظهار داشت که یکی از دلایل این شکست میتواند این باشد که پکن احساس میکند در درام تجاری خود با واشنگتن پیروز شده است. بنابراین، نیاز به یک جبهه مشترک با اتحادیه اروپا کمتر ضروری است. در واقع، ترس کنونی در پکن این است که اتحادیه اروپا همسویی با خط ضد چینی را که دولت آمریکا در حاشیه مذاکرات تجاری اعمال خواهد کرد، بپذیرد.
پس از تشدید تنشهای اولیه و مذاکرات پرتنش، چین و آمریکا، در ژوئن، با یک توافقنامه چارچوب تجاری موافقت کردند که شامل مفادی پیرامون مقررات مربوط به عناصر خاکی کمیاب و فناوری بود که به شدت مورد مناقشه بودند. پکن در اوایل سال میلادی جاری، در واکنش به تعرفههای اولیه آمریکا، محدودیتهای صادراتی را بر چندین عنصر و آهنربای خاکی کمیاب که اغلب در بخشهای خودرو، دفاع و انرژی استفاده میشوند، اعمال کرده بود.
بر اساس گزارش شبکه سیانبیسی، فنت گفت: شدت گرفتن مواضع کمیسیون اروپا و افزایش قدرت ابزارهای حفاظتی که در سالهای اخیر به آنها مجهز شده است، احتمال بروز اختلافات فزاینده را افزایش میدهد، همانطور که در اقدامات اخیر علیه تجهیزات پزشکی چینی نشان داده شده است و بدون شک در اجلاس اتحادیه اروپا و چین در ۲۴ ژوئیه در پکن، شاهد آن خواهیم بود.
منبع: ایسنا