فواید بومگردی
به گزارش نقش نیوز اکوتوریسم یا بومگردی یکی از انواع گردشگری است که در سالهای اخیر با استقبال فراوانی روبرو شده است. تفاوت بارز این نوع گردشگری، بهرهمندی از منابع طبیعی و فرهنگ و آداب و سنن زندگی در هر منطقه است. به بیان سادهتر در شرایطی که یک هتل مجهز در دو شهر کاملاً متفاوت، تفاوت خاصی با یکدیگر ندارند ولی اقامتگاه بومگردی در هر منطقه ویژگیهای خاص خود را دارد. دراین اقامتگاهها هم محیط و فضای اقامتگاه مطابق شرایط آن منطقه طراحی شده هم خدمات ارائه شده به ویژه منوی غذا از غذاهای بومی و محلی آن منطقه است. به همین خاطر گردشگران با انتخاب بومگردی هر بار تجربه خاص و متفاوتی خواهند داشت. البته این نوع از گردشگری فواید بیشتری نیز دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
حفاظت از محیط زیست
یکی از مشکلات رایج توسعه گردشگری در مناطق بکر طبیعی،دخالت در شرایط طبیعی و آسیب رساندن به آن است. نمونههای فراوانی وجود دارد که توسعه گردشگری در یک منطقه بکر، موجب تخریب منابع طبیعی و نابودی آنها شده است. مزیت بومگردی در آن است که هیچ تغییری در شرایط اقلیمی ایجاد نمیشود. به جای ساخت هتلهای سر به فلک کشیده از خانههای روستایی سنّتی و سازگار با بافت طبیعی و معماری بومی استفاده میشود و حتّی نیازی به تغییر شرایط زندگی حیوانات بومی نیست. بلکه از تمام این ظرفیتها برای جذب گردشگر استفاده میشود.
حفظ آداب و سنن بومی
مردم هر منطقه از دیرباز سبک زندگی خاص خود را داشتند. با افزایش مهاجرت روستاییان و گسترش شهرهای بزرگ بسیاری از این آداب و رسوم به فراموشی سپرده شدند. بومگردی فرصت مناسبی است که مردم هر منطقه گردشگران را با آداب و رسوم سنّتی خود آشنا سازند. در واقع در یک اقامتگاه بومگردی،گردشگران، زندگی به سبک مردم آن منطقه را تجربه میکنند. این امر از یک سو موجب ثبت این آداب و رسوم شده و از سوی دیگر میتواند به عاملی برای جذب گردشگر به ویژه گردشگران خارجی تبدیل شود.
تحول اقتصادی روستاییان و عشایر
مهمترین ویژگی این نوع از گردشگری، ظرفیتی است که به عنوان یک کسب و کار برای روستاییان و عشایر در آن نهفته است. در شرایط کنونی، ایجاد اشتغال و جلوگیری از مهاجرت روستاییان در اولویت برنامههای دولت قرار دارد. بومگردی فرصتی است که میتواند بدون نیاز به سرمایه خاصی با ایجاد اشتغال برای خانوادههای روستایی تحولی در شرایط اقتصادی آنها ایجاد کند. به ویژه آن که با توسعه بومگردی مشاغل دیگری مانند فروش صنایع دستی و محصولات طبیعی نیز رونق خواهند یافت.
کسب درآمد ارزی
کسب درآمد ارزی از طریق توسعه صنعت گردشگری راهکار مطمئنی است که بسیاری از کشورها به آن روی آوردهاند. در این میان، بومگردی به دلیل اینکه مختص طبیعت و فرهنگ هر کشور است در اولویت قرار دارد. در گام اوّل باید برنامهریزی دقیقی برای تجهیز اقامتگاههای بومگردی به امکانات اولیه رفاهی و رتبهبندی آنها صورت گیرد. سپس با استفاده از ظرفیت فوقالعاده فضای مجازی میتوان برای معرفی آنها در سطح جهانی اقدام نمود. کشور ما به دلیل برخورداری از تنوع زیستی فراوان میتواند گزینههای جذاب و متفاوتی برای بومگردی در اختیار گردشگران خارجی قرار دهد. نتیجه این امر هم ایجاد اشتغال برای روستاییان و بومیان یک منطقه و هم کسب درآمد ارزی برای کشور است.