انتظارات دانشگاهیان از دولت آتی
عضوهیات علمی دانشگاه علامه گفت: کسانی که در قدرت بودند، پایان نامهها را بین خود و دوستانشان تقسیم کردند و به نوعی شاهد رانتخواریهای علمی بودیم؛ دولت بعدی، جلوی رانتخواریها را باید بگیرد.
عباس اسدی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به انتظارات دانشگاهیان از دولت آتی به منظور بهبود سیاستها و اقدامات در آموزش عالی گفت: به نظر بنده کسی که میخواهد در دولت آتی، به عنوان وزیر علوم منصوب شود، حتماً باید سر و سامانی به بی عدالتیهای علمی و تقلبهای علمی بدهد. بخشی از این مشکلات برمیگردد به اساتید، بخشی به دانشجویان و بخشی هم به کارمندان.
عضوهیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: در حوزه اساتید متأسفانه در زمینه جذب نیرو و ارتقا، مشکلات زیادی وجود دارد؛ در این دوره تلاشی صورت نگرفت که جذبها به صورت مطلوب صورت بگیرد و اما اگرهای زیادی در جذب هیأت علمی در برخی دانشگاهها وجود داشت.وی افزود: این اما و اگرها بر سر این موضوع بود که جذب بیش از آنکه بر اساس شاخصهای علمی صورت بگیرد، بر اساس شاخصهای سیاسی و جناحی بود و در واقع به گروه خاصی بیشتر بها داده میشد. و قطعاً اثرات منفی این گونه جذب که بدون توجه به بعد علمی انجام شد در چند سال آینده خود را نشان خواهد داد.
اسدی به برخی از بی عدالتیهای علمی و استفاده بعضی افراد از رانت و باند اشاره کرد و گفت: متأسفانه شاهد بودیم در این دورهها برخیها با استفاده از رانت، توانستند از امکانات آموزشی و پژوهشی بهره مند شوند، ولی افرادی که فاقد این رانتها بودند، علی رغم اینکه به لحاظ علمی قوی و کارآمد بودند، از کاروان دور افتادند و نتوانستند به حق و حقوق خودشان برسند.این عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی ضمن اشاره به اینکه علیه برخی اساتید علمی و ارزشی پرونده سازی شد، خاطرنشان کرد: همانطور که آقای روحانی علیه رسانهها پرونده سازی کرد، علیه دانشگاهها هم همین اتفاق افتاد که اصلاً با وجهه دانشگاه سنخیتی نداشت. آنها برای اینکه دهان منتقدانی که علیه رانت خواریها شکایت میکردند را ببندند، دست به چنین اقداماتی زدند. در آینده باید شناسایی شود بر اساس چه اهداف و نیتی این اتفاقات افتاد.
وی با بیان این مطلب که متأسفانه در دوره ۸ ساله بالاخص برای اساتید و اعضای هیأت علمی حوزه علوم انسانی امکانات رفاهی و معیشتی مناسبی فراهم نشد، تصریح کرد: از سوی دیگر در حوزه علمی ما با تخلفات علمی متعددی مواجه بودیم، به طوری که شاهد عدم توزیع عادلانه پایان نامهها بین اساتید بودیم و به کاسبی خوبی برای یک عده خاص تبدیل شد. یعنی در واقع شاهد یک نوع رانت خواری علمی بودیم و کسانی که در قدرت بودند از جایگاهشان سوءاستفاده کردند و پایان نامهها را بین خود و دوستانشان تقسیم کردند. دولت بعدی فکری برای رانت خواریهای علمی کند و به این وضعیت نابسامان، رسیدگی کند.
این استاد دانشگاه در ادامه بیان کرد: در حوزه چاپ مقالات نیز شاهد تخلفاتی بودیم به طوری که افرادی از رانت استفاده میکردند و به قول معروف به یکدیگر نان قرض میدادند و به جای اینکه چاپ مقالات بر اساس یک معیار و قواعد علمی باشد، بیشتر بر اساس رابطهها صورت میگرفت. از سوی دیگر نیز دانشجویان برای اکسپت مقالات مجبور بودند، پول کلانی را به مجلات بدهند.اسدی ادامه داد: در این دوران دانشگاهها به خصوص در حوزه علوم انسانی با عدم خلاقیت، نوآوری و نظریه پردازی مواجه شدند و در واقع در این ۸ سال نظریه پردازی کمتری در حوزه علوم انسانی صورت گرفت که نیاز است در دولت آتی به این حوزه توجه ویژهای صورت گیرد.